2 min read

Digitale transformatie van Finance & Inkoop 2024: belangrijkste trends

Featured Image

Bedrijven worden continu uitgedaagd om zich aan te passen aan snel veranderende marktomstandigheden, met als gevolg dat digitale ontwikkelingen belangrijker dan ooit zijn. Het trendrapport van Easy Systems voor 2024 licht deze ontwikkelingen uit, voornamelijk op het gebied van Finance & Inkoop. In deze blog geven we je alvast een voorproefje van de waargenomen trends. 


Trend 1: PDF-facturen nog altijd aan de top

Opvallend genoeg blijft de PDF-factuur nog steeds de populairste vorm van facturering. Begrijpelijk, want oud en vertrouwd is voor veel bedrijven nog steeds de voorkeur. Meer dan de helft van de middelgrote en grote bedrijven ontvangt facturen vaak of altijd als PDF via e-mail.

De adoptie van e-facturatie heeft nog altijd geen vogelvlucht genomen in het Nederlandse bedrijfsleven. Vooral mkb-bedrijven ontvangen nog maar weinig e-facturen. 


Trend 2: Trage en dure factuurverwerking

De kosten om een enkele factuur te verwerken liggen gemiddeld op (niet schrikken) €16,90 voor middelgrote bedrijven en €19,70 voor grootbedrijven. Een doorlooptijd van gemiddeld twee weken maakt duidelijk dat handmatige processen nog steeds de norm zijn.

Slechts 9% van de bedrijven keurt facturen altijd automatisch goed door middel van order matching, dus daar valt nog veel winst te behalen als het gaat om efficiëntie. Vooral als je bedenkt dat 27% van de bedrijven nooit facturen automatisch goedkeurt…

Banner_Trendrapport_2024-01


Trend 3: Moeilijk betaalgedrag

Veel bedrijven worstelen met het op tijd betalen van facturen. Langdurige interne goedkeuringsprocessen en fouten op de facturen worden als de belangrijkste redenen genoemd. Dit probleem benadrukt de noodzaak van betere automatisering en procesoptimalisatie om de financiële gezondheid te waarborgen.


Trend 4: Onbeheerde indirecte uitgaven vormen probleem

Bijna 60% van de indirecte uitgaven is onbeheerd, vooral bij middelgrote bedrijven. Erg onwenselijk, vooral voor de financiële afdelingen, want onbeheerde indirecte uitgaven zorgen voor veel extra handmatig werk.

Niet voor niks geeft meer dan 40% van de financials aan dat onbeheerde indirecte uitgaven problematisch zijn voor hun organisatie. 


Trend 5: Automatisering

Er heerst nog altijd schaarste op de arbeidsmarkt, maar automatisering is hard op weg om de bijkomende druk daarvan te ontlasten. Een kwart van de professionals gaat ervan uit dat hun werk er over 5 à 10 jaar anders uitziet, en velen ervaren die verandering als positief.

Technologieën zoals AI worden gezien als belangrijke trends die ondersteuning kunnen bieden bij het vereenvoudigen en versnellen van processen.

Meer weten over de digitale transformatie?

In het Trendrapport Digitale transformatie Finance & Inkoop 2024 lees je meer over:

  • Op welke manier facturen en inkooporders tot stand komen

  • Hoe het staat met de automatisering van de Finance en Inkoopafdeling

  • En in hoeverre lukt het mkb bedrijven om hun facturen op tijd te betalen?

Download het trendrapport

Of lees onze vorige blog: Personeelstekorten grootste uitdaging voor Inkoop en Finance

 

Over het onderzoek

Onafhankelijk onderzoeksbureau DirectResearch vroeg meer dan 400 finance- en inkoopprofessionals naar belangrijke trends, ontwikkelingen en uitdagingen.Ook werd onderzocht hoe organisaties op dit moment hun Purchase to Pay proces hebben ingericht en in hoeverre automatisering hier een rol in speelt.